Пропусни од съдържанието Skip to sidebar Skip to footer

Седмичен он-чейн и оф-чейн анализ на Биткойн

Социални данни

Показателите извън блокчейна, показват, че обемът, включващ Биткойн, не показва признаци за сериозно покачване в момента, за разлика от предишните опити на криптовалутата да пробие съпротивата от $60 000. Количеството споменавания, свързани с Биткойн, остава стабилно през седмицата, което показва, че диапазонът около $60 000 създава по-малко еуфория сред хората в социалните мрежи. От друга страна, намаляващият или застояващ обем е знак за оптимизъм, като това е признак за потенциална корекция.


Също така, „средното настроение“, свързано с Биткойн в крипто-социалните медии (average Bitcoin-related mood) все още е изненадващо ниско, което предполага липса на вяра в краткосрочен план за цената на Биткойн.

Като цяло, социалните данни за Биткойн засега изглеждат с доста „жълти флагове“. Покачването на бичи пристрастията може да сочи към формиране на локален връх, както се е случвало назад във времето. Това включва и помпите на Биткойн през януари и февруари месец.

Funding Rate

Тъй като цената на Етер-а „видя“ нов ценови връх, станахме свидетели и на покачване на процентът за funding на Bitcoin perpetual фючърсни договори. Този скок засегна не само funding rate-а на Етер, но и почти всички криптовалути с голяма пазарна капитализация. Докато funding rate-а за финансиране на дълги позиции при Биткойн започнаха да се нормализират, те все още остават относително високи в някои централизирани борси, което предполага нарастваща увереност и използването на висок ливъридж от търговците.

Он-чейн

Разглеждайки данните от блокчейна, виждаме, че има признаци за повишен оптимизъм в данните за активност на мрежата на Биткойн. Количеството уникални адреси, които използват Биткойн на дневна база (изпращат или получават) остават същите на приблизително същите нива от края на януари, което не сигнализира за спад в търговците на едро (например OTC).
От друга страна, 7-дневната пълзяща стойност (MA) на ежедневно активните адреси на Биткойн в момента се движи на 1.12 милиона, отбелязвайки значителен ръск от само 782 000 активни адреса на дневна база, в периода от 1 година.

По отношение на големите притежатели на Биткойн, забелязваме, че адресите с между 100-10 000BTC продължават да нарастват, акумулирайки 70 000BTC само през последните 10 дни.

Както споменахме миналата седмица, причината поради която широк обхват на големите притежатели на Биткойн е, че наблюдавахме странно движение на Биткойн, намиращо се в адреси, притежаващи от 100-1000BTC (увеличение) и адреси, притежаващи от 1 000-10 000BTC (намаляване). Това вероятно показва, че „китовете“ местят монети (повечето пъти с цел сигурност), вместо да разпродават.

Когато става въпрос за бъдещ риск от масивна разпродажба, ние се насочваме към Bitcoin MVRV, който изчислява средната печалба или загуба на всички адреси, които са придобили BTC в рамките на определен период от време. На изображението е показано съотношението между Bitcoin MVRV и средната печалба или загуба от всички адреси за период от 30 дни. В момента наблюдаваме, че краткосрочните притежатели са средно само с 2.3% печалба от първоначалната си инвестиция.

Като правило остава „закономерност“, че колкото по-висок е коефициентът MVRV, толкова по-голяма е стойността на нереализираната печалба, което от своя страна води до извода, че има по-голям риск притежателите да започнат да продават.
В момента краткосрочния MVRV на Биткойн е приемливо нисък, което предполага нисък риск от масова разпродажба от страна на краткосрочните притежатели. От друга страна, коефициентът MVRV на Биткойн за 365 дни остава доста висок, като се движи в диапазона около 74.1%. Ако разгледаме последните 4 месеца, забелязваме, че дори дългосрочния коефициент на MVRV е все още доста далеч от предишния връх от 125%, който бе записан по време на върха през януари и февруари.

Като цяло, както краткосрочния, така и дългосрочния коефициент MVRV на Биткойн изглежда за момента намаля, позволявайки възможно повишаване на цените от текущите нива.

Активни монети

Преминавайки към макро състоянието на мрежата, забелязваме, че процентът на активното предлагане на Биткойн достигна най-високата си стойност, която е от края на 2019 година. Това сигнализира, че Биткойн монети се местят от „слаби ръце“ към дългосрочни Биткойн „бикове“.

Остави коментар