Пропусни од съдържанието Skip to sidebar Skip to footer

Риск Мениджмънт

В този нов раздел, ще ви запозная с някои от основите на трейдинга. Това може да се счита като курс за начинаещи трейдъри. В раздела „Обучения„, ще се постарая да систематизирам основната информация, от която всеки начинаещ се нуждае.

Риск мениджмънт и оразмеряването на позицията са важни аспекти в търговията с криптовалути. В някои случаи е много изкушаващо да влезете в дадена позиция. Това обаче може да доведе до „бедствие“ предвид нестабилните крипто пазари.

Риск, награда и статистика

Една „трейдърска поговорка“ гласи, че е най-добре да се търгува, като се използват малки количества от общия капитал за търговия. Два важни аспекта в трейдинга са определяне на риска, печалбата и статистическия шанс. Статистически, колкото по-голям е вашия размер на позицията ви, толкова повече нараства потенциалния риск. Наградата е приятна, но за да се осигури печалба с течение на времето е жизненоважно да се ограничи риска в краткосрочен план.
Замислете се за разликата между загубата на 50% от инвестирания капитал два пъти подред и удвояването на половината от вашия инвестиран капитал. В единия случай $100 се превръща в $50, а в другия случай първоначално инвестирания капитал ($100) се превръщат в $150. Вместо това, най-разумното решение в случая е да се използва не повече от 5% от общия капитал за една сделка. Разбира се, тази стратегия за управление на капитала ще ви затрудни в превръщането на вашия капитал в 50% повече, но също така се ограничава многократно шанса за зануляване (фалит). Идеята е, че може да се съсредоточите върху намаляването на риска в краткосрочен план, което ще ви помогне за реализиране на печалби в дългосрочен план.

При търговията е много важно задаването на stop loss, което ще ограничи вашите загуби в случай, че вземете грешно решения за вход. При по-дългосрочните сделки, например с прилагане на стратегията Dollar Cost Average. С прилагането на тази стратегия, в дългосрочен план средната цена за купуване е изравнена. С малките сделки всеки погрешен вход в дадена сделка ще ви струва малка част от общия капитал. С големите сделки, грешните входове ще ви струват скъпо, а това може да доведе до зануляване на вашия първоначално инвестиран капитал.

Намаляне на риска със стратегия

Риск Мениджмънт

Преди да започнете да търгувате е много важно да създадете ваша собствена стратегия за управление на риска. Изграждане на стратегия за управление на риска преди да започнете да търгувате е една от основните грешки, които начинаещите трейдъри допускат. Ако нямате изградена стратегия за намаляне на риска, то шанса да загубите пари от това начинание се увеличава. Моята стратегия за търговия с криптовалути е 1% от общия капитал за търговия. Важно е да се знае, че и най-добрите трейдъри в света имат губещи месеци. Затова е важно да се помисли и върху един лош период да кажем от 30-60 дни.

Контрол на емоциите

Контролът на емоциите също е много важен аспект в търговията. И все пак, това е точно обратното на това, което почти всеки прави, когато започне да търгува или инвестира на крипто пазара. Това, което начинаещите трейдъри правят, е да използват повече пари, отколкото помаг да си позволят да загубят. Друга често допускана грешка е поддаване на FOMO. FOMO е съкращение на fear of missing out, което в случая означава „страх от изчерпване“. Най-често се забелязва този психологически феномен, когато дадена криптовалута направи голям отскок нагоре или просто цената е близо до най-високата стойност (All time high). Една подобна грешка може да ви струва доста скъпо. Моят съвет е никога да не се поддавате на FOMO емоции, независимо от тока „колко печалба бихте изпуснали“.
В конкретни случай за по-дългосрочна търговия, излагането на голяма част от вашия капитал на пазара (имате голям процент от вашия капитал инвестиран на крипто пазара едновременно), това се счита за хазарт, а не за търговия.

Какво може да се обърка?

Друга често срещаната грешка при начинаещите трейдъри е емоциите да надделеят над разума. Това в повечето случай ще доведе до увеличаване на грешките в краткосрочен, което ще намали печалбите ви в дългосрочен план. За да не се случва ситуация в която вие ще продадете панически, когато цената е достигнала дъно, моят съвет е да държите една голяма част от капитала ви за инвестиране в стейбълкойн (напривер USDT) или долари. По този начин, вие ще имате възможност да купувате в периоди на големи спадове в цената, което ще ви помогне да контролирате емоциите си. Това ще ви помогне в много ситуации да сте на страната на печелившите трейдъри.
Друг много важен аспект в прилагане на стратегия за контрол на риска е „събиране на печалбите“. Независимо дали правите скалпинг трейдове, дей трейдове или просто инвестирате в криптовалути с дългосрочен хоризонт, винаги трябва да взимате част от печалбите. Това ще ви помогне да не пропускате добри възможности в бъдеще. Алчността в тези пазари може да си струва много скъпо. Не забравяйте това.
В търговията, независимо дали търгувате криптовалути или акции, индекси, или други финансови инструменти, загубите са част от играта. Дори и професионалистите допускат грешки. Разликата при тях обаче е, че те се стремят да правят повече добри и доходоносни сделки, като спазват собствената си стратегия и тя не се променя под въздействието на емоции.
В следващата статия от поредицата ще обърна по-голямо внимание на stop loss и take profit опциите. Тези две функции са много важна част от изграждането на печеливша стратегия.

Остави коментар