Пропусни од съдържанието Skip to sidebar Skip to footer

Най-добрите портфейли за криптовалута през 2020 година

Какво е портфейл за криптовалути?

Портфейлите за криптовалута са софтуер, онлайн платформи или хардуерни устройства, които съдържаг ключовете, които използвате за изпращане и получаване на различни криптовалути. Портфейлите за криптовалути съхранява вашият частен и публичен ключ. Интерфейсът, начинът, по който изглежда софтуера, помага на потребителя да вижда своите баланси в криптовалутите, които държи.

Начинът, по който блокчейнът работи, е, че „книгите“ се актуалиризат във всички нодове в блокчейн мрежата. Това означава, че всички отделни записи се актуализират. Това означава, че портфейлът не съдържа крипто-пари, а запис на транзакции.

Обърнете внимание, че „книга“ се използва за база данни. Този термин е доста популярен в света на криптовалутите. Нод се нарича отделните компютри, които работят и поддържат блокчейна. За разлика от портфейла в джоба ви, портфейлът за криптовалути не съхранява пари по същия начин. Това е основната разлика между портфейлите за криптовалути и други онлайн сметки.

Колко е важно да запазим парите си защитени?

Инвестирането в криптовалути е лесно, но и крие някои опасности. В света на криптовалутите, вашият мобилен телефон, твърд диск или преносимо устройство, се превръщат във вашия банков трезор. Това е благодарение на децентрализацията. За да ви стане по-ясно за какво говорим, нека се запознаем с Коди Браун. Коди е блокчейн и крипто блогър, инвеститор и всеобщ „коментатор“. И все пак той успя да загуби $8 000 за 15 минути. Неговата история трябва да накара всички да разберат защо сигурността на крипто портфейла е много важна.

Коди полуава текстово съобщение в 23:31. Неговият мобилен оператор му изпраща съобщение, за да му съобщи, че е на телефона за обслужване на клиенти и е добавен нов начин на плащане. Това изненадва Коди, тъй като той не е разговарял по никакъв начин с мобилния оператор. Това започва да го притеснява и той решава да се обади на телекомуникационната компания, но отговор няма. В реално време той наблюдава как телефонът му е подложен на кибер атака. Той вижда как харекът успява да получи достъп до Gmail акаунта му и неговият крипто портфейл е хакнат. Той вижда, че Bitcoin, Litecoin и Ether са изпратени до портфейл на хакера. Това е нещото, което не искате да ви се случва никога.

Подобни неща се случват ежедневно, така че трябва да знаете как да защитите крипто инвестициите си. Съхранението на криптовалути на безопастно място е много важно. В следващият раздел ще си поговорим за различните видове порфейли за криптовалути и тяхните предимства.

Видове портфейли

скате ли да съхранявате криптовалутата, която притежавате, на вашия смартфон, компютър или офлайн? Този раздел ще обясни какви са предимствата и недостатъците на различните видове портфейли за криптовалути.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли са един от най-безопасните начини за съхранение на криптовалути. Този вид портфейли са известни с името „студени портфейли“. Това означава, че портфейлът е офлайн и е по-сигурен от портфейлите, които са свързани с интернет. Ето защо, това е един от най-добрите видове портфейли за дигитални валути.

Хардуерният портфейл се различава от хартиеният портфейл по това, че той има вградено високо ниво на защита. Хардуерният портфейл, който прилича на USB флаш памет, има допълнителни вградени защити. Това означава, че устройството не може да бъде отключено от хора без правилната парола. Допълнителна защита към това е, че повечето устройства имат физически бутон, чрез който се потвърждава транзакцията. Това означава, че дори и хакерът да има достъп до компютъра ви, по време на правене на транзакция, той не може да я потвърди, защото реално няма физически достъп до устройството.

Основни предимства

  • Много високо ниво на вградена защита
  • Някои устройства изискват потвърждаване на транзакцията, чрез натискане на физически бутон

Това бяха основните предимства на хардуерният портфейл. Сега идва ред и на основните недостатъци. Основният недостатък на този вид портфейли за криптовалути е, че повечето начинаещи потребители биха срещнали известни затруднения. Друг недостатък е цената. Цената на повечето устройства започва от $70 и стигат до около $100.

Основни недостатъци

  • Не е удобен за начинаещи потребители
  • Цената на някои устройства е висока

Ако планирате да държите голямо количество криптовалута или да търгувате редовно, то най-добрият избор, който може да направите е хардуерният портфейл. Не забравяйте, че хардуерният портфейл е като сейф.

Най-добрите хардуерни портфейли

Ledger Nano S
Ledger Nano S

Ledger Nano S е един от най-популярните и надеждни хардуерни портфейли. Той поддържа повече от 1500 криптовалути и продължава да разширява този списък. Основната причина поради, която Ledger е толкова препоръчвана компания, е сигурността.
Подобно на другите хардуерни портфейли, Ledger Nano S поддържа вашия частен ключ в устройството, което се намира офлайн. Това означава, че няма нужда да се притеснявате от каквато и да било кибер атака. Първоначално трябва да изберете ПИН код чрез който ще осъществявате достъп до устройството. Заедно с това получавате и фраза от 24 думи за въстановяване, в случай че забравите ПИН кода или загубите устройството си.
Ledger Nano S има подобрена версия, наречена Ledger Nano X. И двете устройства изглеждат почти по един и същ начин, като разликата е в големината на екрана и някои допълнителни функции, които подобряват използваемостта. Устройствата Ledger са изработени от неръждаема стомана, което ги прави устойчиви на физически удари.

Ledger Nano S струва 119 лева, докато Ledger Nano X е по-скъп – 239 лева.

Посети официалният сайт на Leger и вземи своя хардуерен портфейл.

Портфейлът Trezor
Портфейл за криптовалути Trezor

Един от най-препоръчваните хардуерни крипто портфейли е Trezor. Според нас Trezor е най-добрият хардуерен портфейл за дигитални валути. Това е биткойн портфейл, който е свръхсигурен, като същевременно се поддържа на Windows, Linux и Mac, и разполага с едно от най-добрите налични приложения за Android.
Хардуерният портфейл на Trezor има пълно двуфакторно удостоверяване. Също така, Trezor поддържа редица различни криптовалути включително Dash, Bitcoin, Ether и други. Той е лесен за употреба, просто вкюлчате в USB адаптера. Свързвате се чрез компютъра и можете да го нулирате с помощта на приложения софтуер за управление. Пълен контрол, пълна сигурност и пълно спокойствие. Портфейлът Trezor е малък и може да се побере в дланта на ръката ви.
Хардуерният портфейл Trezor One струва 59 евро, а по-новата версия Trezor Model T струва 180 евро.

Посети онлайн магазина на Trezor и вземи своя хардуерен портфейл сега.

Хардуерният портфейл KeepKey
KeepKey портфейл за дигитални валути

Като хардуерен портфейл, KeepKey е също доста надежден. Той ви предоставя ПИН код и фраза за въстановяване. Нещо повече, KeepKey има уникална функция, която сменя местата на числата от ПИН кода. Това ви предпазва от злонамерен софтуер, който копира вашия ПИН код. Цената на хардуерния портфейл KeepKey е $49, което го прави един от най-евтините варианти на пазара.

Вземи сега своя KeepKey хардуерен портфейл

Най-добрите софтуерни портфейли за криптовалута

Coinbase

Що се отнася до Coinbase, по-голямата част от крипто потребителите го знаят като обмен. Въпреки, че това също е вярно, Coinbase има собствен софтуерен портфейл, който може да се достъпи през браузъра ви или смартфона ви. Въпреки, че софтуерните портфейли не са толкова надеждни колкото хардуерните, добрата новина, е че може да го изтеглите и използвате напълно безплатно. Разбира се, когато става въпрос за покупка или продажба на дигитални валути, ще трябва да преминете през борсата Coinbase. Coinbase Wallet е достъпен за потребителите на Apple iOS и Google Android. Ако правите само по няколко транзакции на ден, то вие може да съхранявате част от инвестициите ви в мобилното приложение, а другата част в борсата Coinbase, която ви служи като онлайн портфейл, като същевременно може да търгувате лесно.

Регистрирай се напълно безплатно в Coinbase

Electrum

Electrum е софтуерен портфейл, който работи под Windows, Linux и Mac. Това е популярен портфейл, но и е доста труден за начинаещи потребители. Ако не сте запознати добре с Биткойн и като цяло с криптавалутите, то този софтуерен портфейл не е правилният избор за вас. За съжаление обаче, Electrum предлага само съхранение на Биткойн.
Най-голямото предимство на софтуерните портфейли като Electrum е функцията за корекция на таксите. Когато мрежата на Биткойн се „задръсти“, таксите се увеличават. Electrum позволява на потребителите да променят таксата за транзакции, за да ускорят транакцията си.

Изтегли сега напълно безплатно Electrum

Exodus

Exodus е крипто портфейл с много добър дизайн. Този портфейл поддържа обмен на множество криптовалути, включително Bitcoin, Ether, Litecoin Dogecoin и Dash. Портфейлът ви позволява да управлявате вашите ключове, предоставя лесни за разбиране графики. Също така портфейлът може да се персонализира, което е огромно предимство за начинаещи потребители.

Софтуерните портфейли за настолни компютри не са подходящи за съхранение на големи суми криптоалута. Би било по-добре да използвате някои от по-сигурните портфейли, като хартиени или хардуерни портфейли. Ledger Nano S и Trezor са добър избор.

Изтегли напълно безплатно крипто портфейла Exodus

Крипто портфейл за смартфон

Крипто портфейлите за смартфон стават все по полулярни. Кой е най-добрият портфейл за Android и Apple? Нека разберем.

Binance (Trust Wallet)

Binance е една от най-големите борси. Тяхният портфейл, Trust Wallet, е един от най-добрите налични към момента. Trust Wallet поддържа повече от 40 различни дигитални валути, което означава, че поддържа хиляди криптовалути и токени. Излишно е да казваме, че ако не може да намерите портфейл, който поддържа определена монета, то трябва да проверите Trust Wallet.
Освен това, този портфейл е децентрализиран и не събира никакви ваши лични данни.

Свали напълно безплатно Trust Wallet

Mycelium

Mycelium е мобилен портфейл за Биткойн. Този портфейл има дълга история, като се ражда още през 2008 година. Mycelium е един от първите портфейли на пазара. Mycelium осигурява йерархична детерминирана защита. Йерархичната детерминирана защита е по-интелигентна за защита на частните клюове. Mycelium е портфейл със затворен код. Mycelium използва лиценз Microsoft Reference Source License, който предоставя ограниен достъп до кода на портфейла.
Най-големият недостатък на Mycelium е лошото обслужване и таксите за транзакции. Има много ограничена поддръжка за клиенти и таксите за транзакции са нестабилни.

Изтегли напълно безплатно Mycelium

Jaxx Liberty

Jaxx е „богат“ на всякакви функции. Този портфейл може да се използва както на мобилен телефон, така и на настолен компютър. За разлика от Mycelium, Jaxx осигурява наистина много добро ниво на обслужване за своите потребители.
Портфейлът Jaxx ви позволява да персонализирате своите крипто инвестиции. За да държите вашите инвестиции в криптовалута на сигурно място, Jaxx ви дава пълен достъп над вашите клюове. Имате право да импортирате и експортирате вашите частни ключове. Това означава, че всичко зависи от вас. Потребителският интерфейс е много лесен за използване дори и от начинаещи потребители.

Изтегли напълно безплатно Jaxx Liberty

Уеб портфейли

Уеб портфейлите не са напълно защитени и сигурни. Вие никога няма да получите достъп до собствения ви частен ключ. В крайна сметка, всичко се свежда до въпроса- доколко имате доверие на вашия уеб базиран портфейл.

Coinbase

Един от най-надеждните уеб базирани портфейли е Coinbase. Както вече споменахме, Coinbase предлага както портфейл за мобилно приложение, така и уеб базиран портфейл. Coinbase е популярна платформа, която ви позволява да купувате и продавате криптовалута с фиатни пари (евро, долар и други). Когато купувате криптовалута, тя се съхранява във уеб портфейла на Coinbase.
Лошото при уеб базираните портфейли е, че те са много по-рискови от софтуерните. Ако сървърите на Coinbase бъдат хакнати, може да загубите всичките си крипто инвестиции. Доколкото е известно обаче, Coinbase никога не е бил хакван.

Регистрирай се сега в Coinbase

В миналото, бяха хакнати едни от най-големите борси в света. Една от тях е Mt. Gox, която бе хакната през 2014 година и бяха изтеглени успешно над 800 000 биткойн монети. Хората, които са търгували в тази борса са загубили солидно количество пари към този момент, а компанията фалира. Това трябва да бъде поука за всички, като съвета, който може да дадем тук е, не дръжте голямо количество криптовалута в борси.

Not your keys, not your coins.

Хартиени портфейли

Хартиените портфейли са един от най-безопасните начини за съхранение на дигитални валути. Казано на по-прост език, това буквално означава отпечатване на QR кодове, които представляват вашия публичен и частен ключ. Това означава, че вашият портфейл не е свързан към интернет, като това осигурява допълнителна защита на вашите крипто инвестиции.
Хартиените портфейли обаче не са подходящи за всички. Ако търгувате ежедневно, използването на хартиен портфейл ще стане много трудно за управление. Този вид портфейли са по-подходящи за хора, които инвестират в криптовалути дългосрочно. Ако планувате да купувате големи колиества криптовалута за дългосрочен план, използването на хартиен портфейл може да ви осигури по-голямо спокойствие.
Трябва да имате предвид, че хартиените портфейли трябва да се съхраняват на безопасно място. Всякакви щети от вода, околната среда или пожар могат да доведат до пълната загуба на вашите крипто спестявания.

Обобщение

Това ръководсво обобщава различните видове портфейли за съхранение на криптовалути, като същевременно предлага някои от най-добрите решения към момента. Това, което знаем със сигурност е, че „топлите портфейли“ не са на 100% безопасни- те са препоръчителни само да съхранение на малки количества криптовалута. Примери за „топлите портфейли“ са всички видове настолни, уеб базирани и мобилни портфейли. „Студените портфейли“ от друга страна са много по-добри за държане на голямо количество криптовалута. Примери за студени портфейли са хардуерните и хартиени портфейли. Това е списък с най-добрите портфейли за криптовалути, които бяха включени в тази статия:

Ledger Nano S – хардуерен портфейл
Coinbase – софтуер и онлайн портфейл
Trezor – хардуерен портфейл
KeepKey – хардуерен портфейл
Binance (Trust Wallet) – портфейл за мобилен телефон
Electrum – софтуерен портфейл

Хардуерните портфейли са най-добрият тип портфейли за съхранение на дигитални активи. Не забравяйте да помислите за сигурността на портфейла, преди да се окажете жертва на хакерска атака. Не искате да ви откраднат трудно спечелените биткойн монети.

Остави коментар