Пропусни од съдържанието Skip to sidebar Skip to footer

Най-добрата стратегия за купуване на Биткойн

Ако притежавате Биткойн и често говорите за него, може би сте са ви задавали въпроси, които често възникват по време на възходящ тренд на Биткойн. Трябва ли да купя Биткойн сега? Подходящо време ли е за купуване на Биткойн? Това най-добрата цена за купуване на Биткойн ли е? В тази статия ще се опитаме да дадем най-добрия отговор на горните въпроси.

Горе споменатите въпроси са свързани с купуването на Биткойн, но те могат да бъдат зададени във връзка с други видове инвестиции. Ако решите да купувате Биткойн, трябва да знаете защо го правите и кога да го направите. Всяка инвестиция, особено спекулативна като Биткойн, трябва да е позната на инвеститора. В наши дни по-голямата част от инвеститорите „държат“ Биткойн, вместо да го използват като метод на плащане.

Какво прави Биткойн уникален? Кой контролира Биткойн и неговата стойност? Колко биткойна има и колко ще има някога? Защо е създаден Биткойн? Как се съхраняват Биткойн и другите криптовалути? Ако не знаете как да отговорите на един или повече от горните въпроси, трябва да се запознаете какво точно представлява Биткойн. Може да започнете с това ръководство за начинаещи.

Биткойн като инвестиция

Първото нещо, което трябва да знаете за Биткойн и другите криптоалути е, че те са спекулативни инвестиции. Ако акциите се считат за най-рисковия вид инвестиция, то тогава Биткойн „влиза“ в собствена категория за риск. Стойността на Биткойн скочи с около 2000% (20 пъти) през 2017 година, като същевременно цената му падна с около 70% през следващата година. Този пример илюстрира колко волатилен всъщност е Биткойн. Представете си, че сте купили Биткойн на курс от $20 000, а една година по-късно, вашата инвестиция е $3 000. Когато инвестирате пари, винаги трябва да имате предвид и двата сценария и да обърнете внимание на най-лошия такъв.

Биткойн: до 0 или до $1 000 000

За разлика от акциите и облигациите, при които просто се обаждате на вашия инвестиционен посредник, за да купувате или продавате, с Биткойн вие сте „вашата собствена банка“. Трябва да прочетете как и къде се съхранява Биткойн. Може да започнете с тази статия, Най-добрите портфейли за криптовалути през 2020 година. Това е подходящ момент, в който да ви препоръчам да третирате вашата Биткойн инвестиция, сякаш цената му ще стане $1 000 000. Сега е моментът, в който да се запитате: Искате ли да излезете от играта? Искате ли децата ви да ви попитат: „Тате, защо не купи Биткойн, когато беше евтин?“
След това се запитайте как бихте се почувстали, ако се случи най-лошият сценарий- цената на Биткойн пада до $0.

Dollar Cost Average: Най-добрата стратегия за купуване на Биткойн

Вие едва ли имате гадателски способности, чрез които може да предвидите кога цената ще се качва и кога ще пада. Нито ние… Иначе казано, не може да кажем точно кога ще започне да пада или да се вдига цената на Биткойн. Поради тази причина мъдреците са създали стратегията Dollar Cost Average (DCA).

Dollar Cost Average е стратегия за акумулиране, при която разделяте общата сума за инвестиране на равни по размер части и инвестирате през равни интервали от време. Равните интервали от време могат да бъдат веднъж на седмица, веднъж месечно, веднъж на тримесечие и така нататък. Основното предимство на тази стратегия е,
че е много подходяща за хора, които инвестират малка част от заплатата си всеки месец. Недостатъкът на тази стратегия е, че не печалбата много трудно може да бъде увеличена по време на бул пазар (възходящ пазар).

Впечатляващите резултати на стратегията DCA: Над 10 пъти печалба за 5 години

Ако сте купували Биткойн са стойност $1 всеки ден през последните девет години, днес вашата инвестиция ще е $18 000 000. Това може би не е най-подходящият пример, защото Биткойн се търгуваше за $1 през 2011-2012 година. Сега ще разгледаме някои по-реалистични примери:

Приложение на DCA стратегия за Биткойн

Запознайте се с Иван. Иван получава месечна заплата от 5 000 лева (цифрата е голяма, за по-лесна калкулация). Да кажем, че Иван използва 5% от заплатата си всеки месец за купуване на Биткойн, като за пръв път чува към края 2016 година. Инвестираните 250 лева всеки месец в Биткойн през последните три години би довело до обща инвестирана сума от 8 947 лева. Към момента, размерът на тази инвестиция би била 13 638 лева, като нетната печалба би била 4 691 лева. Горният скрийншот е от DCA калкулатор за Биткойн. Оставяме линк към въпросния уеб сайт, в случай че желаете да организирате вашата стратегия.
Ако обаче Иван нямаше късмет и беше купил Биткойн на курс от $20 000, то към момента той би загубил около 45% от своята инвестиция. Между другото тази история е позната на доста инвеститори в Биткойн.
Поуката на тази история е, че колкото по-рано научите за DCA стратегията, толкова по-висока ще бъде вашата възвръщаемост. Това се дължи на факта, че вие купувате Биткойн на различни цени, както на висока, така и на ниска.

Как да приложа стратегията DCA

Първото и най-важно нещо за тази стратегия е да определите общата сума, която желаете да инвестирате през определено време. Второто най-важно нещо е да определите през какъв интервал от време ще купувате Биткойн. Третото най-важно нещо е да изберете от къде да купувате Биткойн. В момента Биткойн може да бъде закупен от много места, но ние препоръчваме Coinbase за тази стратегия. Coinbase е много подходяща платформа за прилагане на тази стратегия, защото има опция за „повтарящи се“ транзакции. Тоест ако закупите Биткойн за $50 долара днес, изберете „recurring payment“ и изберете интервала от време, то вие ще купувате автоматично Биткойн на тази дата за сума от $50. Прочетете нашето пълно ревю на платформата Coinbase.

Прилагането на тази стратегия не се ограничава само до Биткойн. Ако бяхте купували Nasdaq ETF всеки месец за $50, но сте започнали в най-лошия възможен момент- точно когато Nasdaq достигна пика си в края на дот-ком балона, към момента все пак се радвате на 114% печалба след 15 години. Това прави средно 5.2% годишно.

Обобщение

Метода на инвестиране чрез стратегията DCA е напълно подходяща за дългосрочни инвеститори в Биткойн. По-възможно е Биткойн да продължи да увеличава цената си с течение на времето, тъй като предлагането му е ограничено до 21 милиона Биткойн монети. Никой обаче не може да каже със сигурност дали е подходящ момент за купуване на Биткойн.

Остави коментар