Пропусни од съдържанието Skip to sidebar Skip to footer

Какво е Uniswap? Как да печелим пасивни доходи чрез Uniswap?

В тази статия ще си поговорим за Uniswap- какво е uniswap, как да печели пасивни доходи от Uniswap и как безопасно да използваме децентрализирани борси. Uniswap е най-популярната децентрализирана борса. Чрез Uniswap потребителите могат да търговат Ether (и други токени) за огромен брой ERC20 токени (токени в мрежата на Етериум). Uniswap е изграден върху Ethereum и това обяснява огромниUnте такси за търговия. Също така Uniswap предоставя възможност на потребителите си да станат „доставчици“ на ликвидност, като в замяна ще получат част от таксите за търговия.

Основни характеристики

Суап

Функцията за суап позволява на потребителите да търговат Етер (и други токени) за огромен брой ERC20 токени.

Пул

Пуловете за ликвидност позволяват на потребителите да печелят чрез осигуряване на ликвидност. Това става чрез депозиране на токени в интелигентен договор, а в замяна ще получавате част от таксите.

Прочетете нашия кратък урок „Как се купуват токени от Uniswap?“

Защо Uniswap е толкова популярна борса? Какви са плюсовете на Uniswap?

Uniswap позволява на потребителите да имат пълен достъп до средствата си. Това означава, че няма риск борсата да бъде хакната, при което бихте могли да изгубите вашите средства.

Няма процес за верификация. Uniswap ви позволява да търговате различни токени в мрежата на Етериум без каквато и да е верификация (KYC).

Обикновенно при централизираните борси, различни проекти ще трябва да преминат през доста проверки, преди тяхната монета или токен да бъде включена в списъка за търговия. Тъй като Uniswap е децентрализирана борса и поради тяхната популярност, много проекти избират да стартират директно през Uniswap.

Uniswap безопасен ли е за използване? Какви са минусите на Uniswap?

  • Има риск от „неуспешна транзакция„. Когато търговате токени в Uniswap, транзакциите могат да бъдат изложени на риск от „провал“. Това най-често се случва поради три причини:
  • Твърде малка такса за транзакцията в мрежата на Етериум.
  • Посочили сте максимална цена, която сте готови да заплатите за токена, но цената надвишава максималната такава, преди транзакцията да бъде завършена.
  • В пула няма достатъчно ликвидност.

    В някои от тези случаи, вашата транзакция ще бъде върната, сякаш никога не се е случвала. Вие няма да загубите средствата си ако транзакцията бъде върната.

Огромни такси за транзакция
Когато в мрежата на Етериум има огромен брой транзакции, таксата за транзакция скача. За да се извърши сделка в децентрализирана борса се усъществява транзакция в блокчейна. Това може да доведе до плащане на огромна такса за транзакцията.

Фалшиви токени

Всеки може да добави токени в Uniswap, така че има хора, които създават фалшиви токени с надеждата, че могат да измамят потребители. Така, че потребителите на Uniswap трябва да бъдат внимателни по време на избиране на токена за търговия.

Как да идентифицираме фалшивите токени?

Най-лесно се идентифицират фалшивите токени като се провери в CoinGecko. За да направите това, потърсете токена, който искате да търговате и кликнете върху двойките за търговия. След това ще бъдете пренасочени автоматично към Uniswap и маркетът ще бъде импортнат.

Друг начин за проверка дали даден токен е истински е да го проверите в Etherscan. Отново това може да се провери в CoinGecko. За целта влезте в CoinGecko и оттам кликнете на etherscan.io explorer. В Etherscan може да видите смарт контракта на токена. Сравнете този договор с този в унислап.

ВНИМАНИЕ: Не търсете тикера или смарт контракта директно в Etherscan. Това е така, защото самия Etherscan ви позволява да търсите всички токени и транзакции в блокчейна, включително и фалшивите.

Трикове за напреднали

Както казахме по-рано, най-често причините за „провал на транзакцията“ са три. За да избегнете неуспешни транзакции, можете да увеличите таксата за транзакцията. По този начин, вашата транзакция ще бъде изпълнена по-бързо. Това става чрез плащане на повече „газ“. За да видите колко е средната такса за транзакция в мрежата на Етериум, влезте в Etherscan или CoinGecko. И в двата уеб сайта има информация за стандартна, бърза и безопасна транзакция. Цената за транзакцията в мрежата на Етериум може да се променя чрез изчакащия прозорец в MetaMask (преди да потвърдите транзакцията).

Търговия през телефона

Цените на криптовалутите са силно волатилни и тайминга е много важен при този пазар. Uniswap дава възможност на потребителите си да търгуват дори и през мобилния си телефон. За целта просто влезте в Uniswap чрез вашия браузър и следвайте същите стъпките, както тези при използването на компютър за търговия в Uniswap. Създали сме урок как да използваме Uniswap. Поддържат се следните мобилни портфейли: MetaMask, TrustWallet, Coinbase Wallet, RainBow, Argent, Pillar, Math, Fortmatic и imToken.
От моя опит, това не е най-удобната функция, тъй като трябва да изпълнявате някои задачи между различни прозорци. Но важното е, че все пак има вариант за търговия през мобилния телефон, все пак не може да сме постоянно пред компютъра.

Как да станем „доставчици“ на ликвидност? Как да печелим пасивни доходи чрез Uniswap?

UniSwap има пулове за ликвидост, които по същество се намират в интелигентния договор. Основното предимство на Uniswap е, че всеки може да създаде нови двойки за търговия в ликвиден пул за всеки токен.
Първо обърнете внимание, че в пуловете за ликвидност трябва да депозирате еквивалентна сума в Етер (или друг токен например USDT) и еквивалентна сума в токена, с който искате да участвате. Да кажем, че искате да участвате в пула на ETH/USDT. За целта трябва да депозирате еквивалента сума в Етер и USDT в пула едновременно. Средствата, които сте депозирали в тези пулове, ще се търгуват от други хора, така че ще има колебания в съотношението на ETH и USDT. Това означава, че може да имате повече ETH от USDT, което сте депозирали или обратно- повече USDT от ETH. Това е така, защото ако някои иска да продаде ETH за USDT, той ще използва ликвидността от пула ETH/USDT, като част от USDT в пула ще бъде използвана за изкупуването на ETH. Тази цялата концепция е по-известна като Automated Market Making (AMM). В резултат на това във вашия пул ще има повече ETH от USDT. По този начин сумата в ETH, с която участвате може да спадне с $10, но сумата в USDT ще се увеличи с $10.

Защо да правя това?

Доставчиците на ликвидност получават част от таксите, които са генерирани от съотвения пул. Таксите за търговия в Uniswap са 0.3%, което е доста ниска такса за търговия в децетрализина борса. Тези 0.3% се разделят пропорционало между всички доставчици на ликвидност в дадения пул въз основа на тяхното участвие.
По този начин всеки може да печели пасивни доходи чрез участие в пул за ликвидност.

Обобщение

Uniswap дава възможност за търговия с огромен брой токени, като същевременно дава възможност за генериране на пасивни доходи. Основният минус е, че често таксите за транзакция са доста високи, но за сметка на това Uniswap предоставя огромен брой от токени, които може да търгувате. Също така не е необходимо да депозирате каквато и да е сума директно в борсата, за да търгувате в нея. Необходимо е само да свържете някои от поддържаните портфейли (като MetaMask) към борсата и вече може да търгувате.

Остави коментар