Пропусни од съдържанието Skip to sidebar Skip to footer

Какво е Биткойн и как работи?

Биткойн става все по-популярен и в това няма нищо изненадващо. Много често той не е добре разбран и това му печели лоша слава сред медиите. В резултат на това много хора са слабо информирани за това какво представлява биткойн, как е създаден и как работи.

В това няма нищо лошото, тъй като е нова технология и можете да научите за нея, само ако вие търсите информация. Тя не се преподава в училищата, което до известна степен е минус, защото това е бъдещето. Започваме поредица от статии, която е предназначена за начинаещи. В поредицата „За Начинаещи“ ще обърнем внимание на основни неща като какво е биткойн, какво е блокчейн, как да купим биткойн или друга криптовалута, как да съхраняваме нашите дигитални активи и друга информация за начинаещи. Това е първата статия от тази поредица и в нея ще обърнем специално внимание на Биткойн. . Надяваме се след това да сте променили мнението си за криптовалутите и да започнете да гледате на тях като нов вид актив.

Какво е биткойн?

Биткойн е дигитална валута, която е създадена през 2008 година от неизвестен човек или организация под псевдонима Сатоши Накамото. Най-вероятно никога няма да се разбере кой стои зад това име. Подробно обяснение за тази валута е публикувано в научна статия „Биткойн: Peer-to-Peer електронна платежна система“. Идеята е била да се създаде електронна валута, с която да се извършват разплащания, без да необходимо одобрението от трета страна и така да се намалят и дори премахнат „двойните харчове“ (double-spending). Системата работи без конкретна банка, а стойността на тази валута се определя от самите потребители. Можем да кажем, че това е валута, която наистина принадлежи на хората.

Първа страница на превода на Bitcoin: Peer-to-peer електронна парична система

Благодарение на Владислав Драмалиев, Стоян Пепеланов и Пламен Петров, всеки може да прочете превода на Биткойн: Peer-to-Peer електронна платежна система на български език.

Това е криптовалута, защото е цифрова валута, която е средство за обмен и използва криптография за обезпечаване на финансовите транзакции, контролира създаването на допълнителни единици или нови монети и осъществява проверка по прехвърлянето на средства. Това е система с отворен код и всеки може да я използва или да участва в нейното развитие.

По този начин се премахва нуждата от посредник или банковите институции. Например, искате да пратите пари на близките си във Великобритания от България. Ще трябва да платите таксите за тази услуга оттук, а най-вероятно и тези, които ще бъдат начислени от банковите оператори там. Нещо повече, това може да отнеме няколко дни.

В системата на биткойн няма централизирани институции, които да обработват преводите и да начисляват такси. Можете да изпращате средства по всяко време на денонощието, дори да е на другия край на света и транзакцията ще се обработи за часа, а не за дни.

Банковите институции често начисляват високи такси, не изпълняват всички банкови нареждания и не на последно място могат да замразят сметките на своите клиенти, без да имат основателни причини. Поради тези неща, хората мислят, че банките имат прекалено много власт.

Най-вероятно сте забелязали, че биткойн се появява след голямата криза от 2008 година. Някои смятат, че именно кризата е спомогнала за появата на валута, която да бъде независима. Идеята не е толкова нереална, тъй като е напълно възможно това да бъде нашата бъдеща парична валута. Все пак няма невъзможни неща.

Накратко можем да кажем, че биткойн е цифрова валута, която се използва за правене на транзакции, онлайн плащания, евтини международни плащания и други. Това е първата световна валута, която не се контролира от нито едно световно правителство.

Банките за неопределено време произвеждат нови валути, а биткойн е ограничен до 21 милиони монети. Досега са добити около 18.5 милиона монети, но последният биткойн се очаква да бъде добит около 2140 година. Съкращението е BTC, а един биткойн може да се дели до 8 знака след десетичната запетая. Най-малката единица е сатоши, което е една сто милионна част от биткойна или 0,000001 BTC.

Какво е верига от блокове?

Всяка една транзакция на тази валута се записва на нещо, което се нарича блокчейн или верига от блокове. Това е публична книга, където можете да направите справка за всички „миньори“ на криптовалутата.Всички транзакции се извършват анонимно, но до тях имате достъп и можете да видите в какви размери са направени. Основните функции на блокчейна са:

•         Съхраняват информация за дата, час и сума на превод.

•         Не съдържат никаква информация като име или друг начин за идентификация, а се използва цифров подпис, който може да се използва за верификация между двама или повече потребители.

•         Всеки един блок съхранява определена информация и така се различават един от друг.Състои се от хеш, който представлява уникален код, с който различаваме един блок от друг.

Когато искате да създадете блок, то трябва да се случат четири неща:

1.        Да се направи транзакция.

2.        Тази транзакция трябва да се провери.

3.        Информацията от блокчейна трябва да се съхрани в блок.

4.        Блокът трябва да получи своя хеш.

При биткойн може да си представим нещата по този начин. Например, Иван прави транзакция, като тя идва от цифровия му валутен портфейл, който има частен ключ. Този ключ е неговата „парола“ и верифицира,че транзакцията идва от неговия портфейл.

Така, ако повече хора правят преводи, то те ще бъдат групирани в блок, който ще е със строги криптографски правила. Този блок се „изпраща“ до блокчейна на биткойн. Там той се потвърждава и се добавя към другите блокове. Това е принципът на изграждане на блокчейн веригата.

Какво е „копане“ на биткойна?

Копаене на биткойн

Блокчейнът на биткойнът се „гарантира“ от компютри, които участват в публичния регистър и в потвърждаването на транзакциите, а след като ги проверят получават като награда нови биткойни. Този процес се нарича „копаене“, а компютрите се наричат „миньори“. Новите биткойни, които се създават са строго определен брой. Към момента този брой е 6.25 биткойн монети за всеки изкопан блок.

По този начин се постига високо ниво на сигурност и последователност в потвърждаването. Не са възможни нови модификации в даден блок, тъй като той съдържа актуална информация за най-новите транзакции и специална математическа система, която насочва към предния блок.

Всеки един опит за подмяна или изтриване на информация от даден блок, ще доведе до анулиране на бъдещи блокове. Никога няма да можете да добавите такъв блок, тъй като консенсусът ще бъде нарушен. Също така, отделни потребители няма как да подменят информацията, с цел да манипулират транзакциите. Това е гаранция, че всички регистрирани преводи остават в блоковете и не могат да бъдат променяни.

Как се създават биткойните?

След като разгледахме по-подробно блокчейн технологията и как работят, можем да погледнем и по-обстойно процесът за създаване на биткойни. В друга статия сме обяснили по-подробно как работи блокчейн технологията.

Нов блок се добавя към общата верига на всеки 10 минути. Най-добрите „миньори“ получават новите биткойни. Няма как само един човек да получи наградата, тъй като никой няма толкова голяма изчислителна мощ, с която да изчисли сложните математически операции за да верифицира успешно блок. Колкото повече „миньори“ има, толкова и по-сигурна ще бъде мрежата.

В резултат на това „миньорите“ се групират в така наречените „минни басейни“ (mining pool). Наградата се разпределя съответно на работата, която са извършили. По този начин тези, които са имали по-голяма изчислителна мощ и принос, получават и по-голяма награда.

Наградата намалява на всеки 210 хиляди блока. Първоначално „миньорите“ са получавали по 50 биткойна. През 2012 година е първото намаляване и тогава става 25 биткойна, след това е 2016 година и става 12,5, а сега през май тази година намаля за последен път и така окончателната награда е 6,25 биткойна.

Може да обобщим следните неща за биткойн: Колкото повече „миньори“ има в мрежата, толкова по-защитена става тя. По този начин, компрометирането на мрежата става почти невъзможно.

Кои са основните предимства на биткойн?

За да разберем как работи биткойн, то трябва да разгледаме основните предимства на криптовалутата.Те могат да се обобщят в три точки:

•         Децентрализация — предотвратява двойните разходи или дублирането на транзакции и съзадавето на нови биткойн монети, чрез измама.

•         Ограничено предлагане — няма как да има повече от 21 милиона биткойна. Това предполага ограничено търсене и предлагане.

•         Криптография — компрометирането на блокчейна на биткойн става почти невъзможно, защото се използва сложна криптографска система за кодиране.

Сега ще разгледаме всяка една от тези точки по-обстойно и самостоятелно.

Децентрализация

Вече обяснихме какво представлява тя по-горе. За да стане по-ясно, може да дадем следния пример. Ако искате да влезете в Гугъл, вие пишете името на търсачката в браузъра си. Започва „разговор“ между компютърът ви и сървърите на търсачката. Ако нещо не е наред, то тя няма да се появи като резултат от търсенето. Това е така, защото данните са на централизирана мрежа. При децентрализирана подобни проблеми няма. При биткойн, ако една транзакция бъде изпратена до блокчейна на биткойн, няма как тя да бъде върната. При банковите преводи нещата не стоят така: банката може да върне или откаже превода.

Ограничено предлагане

Главното предимство на този метод е, че хората винаги предписват по-голяма стойност на редките неща и така ограниченото предлагане води до по-голямо търсене и по-голяма стойност. Това е същото като при благородните метали, редките камъни или картини.

Биткойн е изграден на същата концепция. Има ограничено предлагане от 21 милиона монети и повече няма да има в обръщение. Същевременно периодично наградата, която „миньорите“ получават намаля на половина.

Криптография

Тя се използва, за да се съхранят данните от транзакциите. Едно от най-известните криптографски устройства е Енигма, което се е използвало по времето на Втората световна война.

Енигма обаче е била разкодирана, а това скоро не би се случило с биткойн.Единствено може да стане, ако има скок в изчислителната мощност. Това се случва от квантовите компютри, но за сега няма такава опасност.

Тук се използва криптография с елиптична крива или с частни и публични ключове. Всеки един биткойн портфейл има чифт частен и публичен ключ. Така се създава цифровия подпис, като основната цел е да има сигурна цифрова препратка към самоличността на собственика. По този начин вие имате пълен достъп до активите си и така можете да ги управлявате, без да се притеснявате от проследяване или хакерска атака.

Портфейлът ви се състои от две части:

•         Публичен адрес – това е като „потребителско име“ и можете свободно да го споделяте публично.

•         Частен ключ – „паролата“, която никога не трябва да излиза публично.

Цифровият подпис се използва за доказване на самоличността и собствеността на даден портфейл. За да могат хората да ви изпратят биткойн монети, те се нуждаят само от публичния ви адрес.

Подписите тук са математическа функция, която съвпада с даден портфейл. Ако я прикачите към транзакция, никой не може да оспори, че тя идва от вашия портфейл. Дигиталният подпис е реално криптирано съобщение, което може да се използва за верификация. Иван иска да изпрати 0.5 BTC на Димитър, но не е сигурен, че този публичен адрес принадлежи на Димитър. Иван може да накара Димитър да изпрати дигитален подпис като съобщение, което да верифицира. Конкретен пример за подобно съобщение е това:

––BEGIN BITCOIN SIGNED MESSAGE––
This is shorena from bitcointalk.org and today is 2015.03.14
or as some of you might write it 03/14/15 pi day 2015
––BEGIN SIGNATURE––
18uTXyQubfaYrkbQDdaXhzd2ALEY5YN77B
IFtLgDZCpvfw0DT70RCLcYXj3Dbjf68sc6pj/C+u5K6IC8PIhHE4Y/ldllt1/yhrZpVW/shFRf7rxQYdsW/CcBM=
––END BITCOIN SIGNED MESSAGE––

В този случай, потребител във форума bitcointalk.org дава за пример как изглежда едно „дигитално съобщение“ в мрежата на биткойн.

Частният ключ се използва за удостоверяване, че конкретният биткойн адрес е ваш. Без достъп до частният ключ на конкретен биткойн адрес, вие няма да имате достъп до наличността в този адрес. Затова повтаряме, че е важно той да бъде защитен винаги. Публичният ключ се използва за споделяне.

Как се купува биткойн?

Има много начини, по които можете да се сдобиете с биткойн.За начинаещи най-добрият подход е онлайн обмена. Ако е лицензиран и регулиран обмен ще трябва да използвате някакъв документ за самоличност.

Другата възможност е битокойн автомат. Тук закупувате моментално своя биткойн и до известна степен оставате анонимни. За по-малки количества е добър подход и се плаща в брой или с карта.

Този метод не е много удобен, защото трябва да намерите физическото местоположение на даден банкомат за биткойни. Ако сте на необичайна локация, това би било доста трудна задача. Също така голям минус при използването на биткойн автомати е огромните такси, които ще трябва да платите. В отделна статия ще напишем най-добрите начини за купуване на Биткойн и други криптовалути.

За какво може да се използва биткойн?

Като всяка валута, биткойн може да се използва за обмен на стоки  и услуги.

Какво може да платите с биткойн?

Пътуването по света би трябвало да бъде по-лесно, тъй като ще се нуждаете само една валута и то дори не трябва да имате физически пари в джоба си. Дори няма да се налага да обменяте валути. Ще можете да използвате биткойн на всяко устройство по света, което го позволява.

Дори и да изгубите портмонето си, то биткойн се съхранява във виртуален портфейл и няма как някой да ви открадне средствата. Можете да платите навсякъде с него. Можете да купите самолетни билети, да наемете кола под наем, да резервирате стая в хотел и още куп други неща, които правим по принцип и с физическите си пари. Но нека да видим какво още можете да правите с биткойн.

Биткойн може да се използва и в ежедневието ви, когато пазарувате, а също така и да изпращате пари на приятелите и семейството си, без да чакате одобрение от банки или да чакате с дни пристигането на средствата.

Често задавани въпроси

1.        Блок веригата на биткойн има ли първоначален блок?

Да, има първи блок и той се нарича Genesis block. Това е първият блок, който е генериран от създателите на биткойн или по-скоро от псевдонима Сатоши Накамото. Този блок се повява с първите 50 биткойна, които влизат в обръщение и е генериран на 3 януари 2009 година. Най-интересното тук е, че в самата транзакция има изпратено криптирано съобщение, което гласи:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Транзакцията в шестнайсетична бройна система

Всъщност това е заглавие на статия във вестник „The Times“.

2.        Анонимен ли е биткойн?

На практика не е, тъй като всеки може да види средствата в даден адрес. Единственият елемент на анонимност е, че не можете да видите кое физическо лице притежава биткойните.

3.        Какво е емитиране (minting) на нови биткойни?

След като биткойн може да се използва в обръщение, то изниква и въпросът как става това, тъй като са възможни само транзакции. Както вече казахме, всеки един блок отговаря на определени правила и не може просто така някой да си създаде биткойн. Всеки един блок има две транзакции. Първата е стандартна, която се използва за превеждане на биткойни.Това означава, че биткойните се харчат само, ако има определена транзакция. Втората е емитиращата транзакция, която емитира нови биткойни, които не са били в нито една сметка.

4.        Как се одобрява една емитираща система?

За да се одобри една такава система, тя трябва да мине през няколко правила. Във всеки един блок може да има само една такава система и тя трябва да съдържа максимум 6,25 биткойна. Това се определя от конкретната формула, заложена в самата валута. Първоначално е била 50 биткойна, но след това са започнали да намаляват. Намаляването се случва на 210 000 блока или средно на един път на 4 години, като последното беше през тази година. Процесът сме описали по-горе при получаването на наградите.

5.        Как се превеждат биткойни?

Всеки един биткойн има два ключа: публичен и частен. Публичният ключ е достъпен за всички и може да се споделя свободно. Именно и на него се превеждат желаните биткойни, както описахме по-горе. Не се нуждаете от одобрение или от няколко дни за одобрението на транзакцията, тъй като тук не са замесени банки или други финансови институции. Частният ключ е само за вас и никой не трябва да има достъп до него за ваша безопасност, както и на средствата ви.

6.        Как върви биткойнът в България?

Сигурно вече се чудите дали можете да използвате биткойн в България и отговорът на въпроса ви е „да“. Може да плащате в магазини с Биткойн, като използвате определена дебитна карта. За подобни дебитни карти ще напишем отледна статия. Биткойн автомат е поставен в София в Интерпред през 2014 година. Днес има във всеки по-голям град и това не налага непременно идването до столицата, ако не сте от града или места около него. Във всеки случай появата на биткойн в България определено представлява интерес.

Заключение

Надяваме с тази статия да сме ви били полезни и да сте разбрали какво представлява биткойна, как се добива и за какво можете да го използвате. Това е чудесен начин да се разплащате навсякъде, където отивате, без да бъдете зависими от физически пари, да се притеснявате някой да не ви ограби или да си държите винаги портфейла под око. Бъдещето на плащанията се крие именно в криптовалутите и няма да е неочаквано, когато всичко стане електронно. Ще продължаваме да говорим за биткойна и други криптовалути, така че да можете да направите своя избор, но винаги тази ще бъде на върха и най-желана. Ако имате въпроси или пък различни предложения, то винаги можете да се свържете с нас, за да получите адекватен отговор, съвет или дори помощ в това ново начинание за вас, а именно – копаенето на криптовалутата, която ще става все по-популярна и скоро ще завладее всяко едно кътче на света, като ще е достъпна за обръщение навсякъде.

Остави коментар