Пропусни од съдържанието Skip to sidebar Skip to footer

Защо функциите за stop loss и take profit са важни

Както вече споменах в предишната статия от поредицата „Трейдинг за начинаещи„, функциите stop loss и take profit са много важна част от успеха на един трейдър. Най-общо казано с функцията stop loss ние ограничаваме нашите загуби, а с функцията take profit ние подсигуряваме нашата печалба. При много волатилните пазари, каквито всъщност са криптовалутите, тези две функции са изключително важни.

Stop loss

Повечето трейдъри използват stop loss само в началото, когато отварят позицията си. Това им помага да ограничат загубите почти до минимум, тъй като търговията с фючърси може да бъде много опасна при толкова волатилни пазари. Моят съвет е да местите нивата на stop loss спрямо развитието на вашата позиция. По този начин, ако вашата сделка се развива по начина, който вие желаете, може да преместите нивото на stop loss в зона, която ще реализирате печалба (няма да сте на загуба). По този начин вие си гарантирате, че ако се случи дадено събитие на пазара прекалено бързо, вие няма да реализирате допълнителна загуба.

Къде да слагаме stop loss?

Stop loss се поставя на цена при която вашия анализ (причината да влезете в тази сделка) вече е невалиден. Също така stop loss може да се постави и на цена, при която вие реализирате печалба, а не загуба.
Stop loss се слага когато се отваря позицията, но повечето крипто борси предлагат опция за промяна на stop loss. Моят съвет е да местите stop loss-а в случай, че вашата позиция се развива, по начина, който вие желаете.
Пример: Отварям лонг (купува) позиция на BTC/USD на цена от $11 0000. Слагам stop loss на цена от $10 500. Цената на Биткойн тръгва да расте и стига $11 500, при което аз вече имам добра печалба от моята сделка. В такъв случай аз мога да преместя stop loss-а в ниво, при което аз все още ще съм на печалба от моята сделка. В случая може да преместя stop loss-а до $11 200. По този начин си гарантирам, че ако нещо се случи с цената на Биткойн, аз няма да реализирам загуба.

Take Profit

Основно правило- при първа възможност „Вземете печалбата“ от сделката

С функцията take profit, борсата ще затвори вашата позиция на цена, която вие определите. В конкретния случай с криптовалутите, тази опция е много препоръчителна не само за начинаещи трейдъри, но за всички! Един от основните врагове на трейдинга е алчността. Не трябва да бъдете алчни. Чрез тази функция вие може да „приберете“ вашата печалба и просто да затворите позицията си.

Къде да слагаме take profit?

Нивата на които ще поставите take profit зависи само и единствено от вашата стратегия. Много е важно да запомните- алчността води до загуби в бъдеще. Случвало ли ви се е да искате да реализирате „още малко“ печалба и тогава да затворите? Ако да, то задължително трябва да избягвате това в бъдеще, защото това ще ви струва пари в някакъв момент. При толкова волатилни пазари, каквито всъщност са криптовалутите, е крайно препоръчително да не държите рискови позиции за „още малко печалба“. В случай, че вашата сделка достигне до нивата на take profit, които вече сте определили за take profit е доста разумно просто да изчакате вашата сделка да бъде затворена автоматично. Не е разумно да местите нивата на take profit все по-високо, тъй като това в един момент ще ви изиграе много лоша шега.
Нива, които ще сложите за take profit зависят само и единствено от вас. Много трейдъри се водят по същото правило, както и при stop loss. Препоръчителните нива на take profit зависят от вас, вашия анализ и стил на трейдинг.

До момента в поредицата си говорихме само за някои от осноните правила. В следващата статия от поредицата ще си поговорим за технически анализ, съпорт, резистънс и още други неща, свързани с техническия анализ.

Остави коментар